Районна избирателна комисия Варна


РЕШЕНИЕ
№ 201
Варна, 04.04.2021

ОТНОСНО: Жалба вх. № 551/04.04.2021 г.

С вх. № 551/04.04.2021 г. в РИК-Варна е постъпила Жалба от Светлозар Анастасов Николов, в качеството му на кандидат за народен представител, издигнат от ПП БНО. В жалбата се излага, че в общо 208 бр. секции на територията на Община Варна са допуснати идентични нарушения на Изборния кодекс /еднакви за всички 208 бр. секции/, а именно: печатът на СИК не бил в запечатан плик, СИК не били заседавали и били взели решение за избор на втори член, който да участва при маркирането на печата, имало съмение, че печатите на СИК били предварително маркирани, протоколът за маркиране на печата не съдържал най-малко 3 отпечатъка от маркирания печат, СИК отказали да дадат копие от протокола за маркиране на печата на застъпниците на политическата партия, СИК не били заседавали преди откриване на изборния ден по реда на чл. 99 от ИК и отказали да приемат множеството сигнали и жалби от застъпниците. Конкретно се сочи, че в СИК 29 Председателят е изгонил застъпника на ПП БНО от секцията.

Във връзка с изложеното в жалбата, РИК Варна намира следното: Жалбата е бланкетно формулирана, като липсва каквато и да била конкретика в коя от всички 208 секции е констатирано твърдяното от жалбоподателя нарушение и от кого същото е било възприето. Предвид липсата на конкретно посочено нарушение и конкретна секция, в която същото е допуснато, РИК Варна е в невъзможност да извърши проверка за установяването му.

По повод конкретно посоченото от жалбоподателя нарушение по т. 11 от жалбата, РИК Варна извърши проверка, при която установи следното: Застъпникът на ПП БНО Даниела Георгиева е присъствала при откриване на изборния ден в секция № 29. Същата не е имала задължителния отличителен знак, обозначаващ качеството й на застъпник, но доколкото е представила надлежно издадено й удостоверение, е била допусната в секцията. СИК е извършила маркиране на печата си в присъствието на застъпника, за което е бил съставен и съответния протокол. СИК е взела с протокол и решение за разпределение на функциите между членовете си. Застъпникът Георгиева е смущавала работата на комисията, поискала да заснеме с мобилен телефон изборните книжа, което й е било отказано от членовете на СИК, като непосредствено след откриване на изборния ден е показала на членовете на СИК и няколко на брой готови, отпечатани на хартия жалби, но не е депозирала същите в СИК 29. Предвид неподаването на жалбите, СИК не е била в състояние да вземе решение по същите. Членовете на СИК са поканили застъпника да напусне секцията, тъй като същата е продължавала да присъства в същата без задължителния отличителен знак относно качеството си в изборния процес. СИК е взела надлежно решение за отстраняване на застъпника Георгиева поради липса на отличителни знаци, като последната е напуснала секцията едва след оказано от служител на органите на МВР съдействие. По-късно през деня застъпникът Георгиева се е върнала в секция № 29, придружена от кандидат за народен представител на ПП БНО. Последният е бил с поставена маска за лице, с надпис, съдържащ обозначение на издигналата го политическа партия и призив за гласуване /зачеркнато квадратче с номера на партия в бюлетината/. Предвид установеното нарушение за агитация в изборния ден, кандидатът за народен представител заедно със застъпника са били отново отстранени от секцията със съдействието на органите на реда.

Предвид изложеното по-горе и на основание чл. 72, ал.1, т. 20 от ИК, РИК Варна

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ Жалба вх. № 551/04.04.2021 г. без уважение като неоснователна.

Решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок от 3 дни от обявяването му, на основание чл. 73 ал. 1 от ИК.

Председател: Велин Марков Жеков

Секретар: Олга Николаева Томова-Куцарова

* Публикувано на 04.04.2021 в 20:34 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
     

Решения

всички решения