Районна избирателна комисия Варна


РЕШЕНИЕ
№ 94
Варна, 23.05.2019

ОТНОСНО: Жалба вх. № 237/20.05.2019 г.

С вх. № 237/20.05.2019 г. в РИК-Варна е постъпила жалба от Мария Тодорова Тодорова, в качеството й на Секретар на РИК Варна, за това, че в пощенските кутии на адрес гр. Варна, ул. Трепетлика № 3 е бил разпространен агитационен материал – листовка на Коалиция за България с имената и номера на преференцията на Радан Мирянов – кандидат за член на Европейския парламент от листата на Коалиция за България. В жалбата се твърди, че агитационният материал не отговарял на изискването на чл. 183 ал. 2 от ИК и т. 18 от Решение на ЦИК № 82-ЕП/07.04.2019 г. относно условията и реда за провееждане на предизборна агитация, тъй като не съдържал информацията, че купуването и продаването на гласове е престъпление, разположена в обособено поле и заемащо не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал. Към жалбата е приложено доказателство – агитационен материал на Коалиция за България с имеената и номера на преференцията на Радан Мирянов.

Постъпило и Възражение вх. № 265/21.05.2019 г. от Румен Иванов Мандов, като представител на „Коалиция за България“, в което се излага, че Коалицията е спазила всички законови изисквания относно включването на текста „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ в агитационните си материали.

Предложен бе следния проект за решение: „Във връзка с изложеното в жалбата бе извършена проверка, при която се установи, че в приложения към жалбата агитационен материал е поместен текста „Купуването и продаването на гласове е престъпление“. Текстът е обособен в отделно поле, което е отграничено от останалия текст на агитационния материал и информацията заема повече от 10 на сто от лицевата площ на материала, поради което и не се установява твърдяното в жалбата нарушение на чл. 183 ал. 2 от ИК. ОСТАВЯ без уважение Жалба вх. № 237/20.05.2019 г. като неоснователна.“.

„За“ проекта гласуваха Велин Марков Жеков, Орхан Мехмед Мехмед, Румяна Денчева Цветкова, Красимир Нанев Коев, Гергана Янкова Вълева, Станислав Божидаров Сотиров, Стелян Христов Любославов, Мариета Иванова Маринова, Светлана Александрова Петрова, а „Против“ – Мария Тодорова Тодорова, Николай Наков Наков, Поля Великова Димитрова-Ченева, Елена Крумова Енева, Димчо Георгиев Георгиев, Иван Любчев Иванов и Галя Великова Душева.

С оглед изложеното по-горе и на основание чл. 72, ал. 1, т. 20 от ИК, РИК-Варна,

РЕШИ:

 

Постановява решение за отхвърляне.

 

Решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до 3 дни от обявяването му, на основание чл. 73, ал. 1 от ИК.

Председател: Велин Марков Жеков

Секретар: Мария Тодорова Тодорова

* Публикувано на 23.05.2019 в 19:09 часа

Календар

Решения

всички решения